444 1 712

Kombi Bakımı

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

KOMBİ BAKIMI

Kış aylarının gelmesi ile beraber kombi kullanım oranında büyük artış meydana gelir, bu durumda da cihazların bakımlarının rutin olarak yapılması büyük önem arz eder. Kombi cihaz tesisatının içinde yanma odası, depo, eşanjör, pompa ve üç yollu vanalar bulunmaktadır. Kombiler,  banyoda ayrıca mutfakta bulaşık yıkarken sıcak suya ihtiyaç durumunda musluğu açılınca otomatik olan sensor suyun akışını algılar ve kombinin  ayarlanmış olan  sıcaklığına  göre suyu ısıtarak istenilen sıcaklıkta sabit kalmasını sağlar. Otomasyonu güçlü bir tesisattır, Kombi bakımı yapılmazsa beklenilen randıman alınamaz ve bu durumda da kış ayları çok zorlu geçebilir, oluşacak arızalar masrafa neden olur, en önemlisi de kombinin ömrü kısalır. Bu cihazların yılda en az bir kere bakım yapılması şarttır. Yaz aylarında ya da kışa girmeden kombilerin  gerekli bakımın yapılması uzmanlar tarafından önerilen konuların başında gelir.

Bakım Aşamaları Nelerdir?

Öncelikle kaloriferlerin yanma durumu ve sıcak su akışı kontrol edilir. Daha sonra kombi içerisinde yer alan su boşaltılmalıdır, akabinde tesisatın su sızdırıp sızdırmama durumu test edilir. Kombi içi açılır tozlanma oluşumuna bakılır. Eğer tozlanma oluşmuşsa cihazın gerekli parçaları  temizlenir,  ardından yanma odasındaki brülör ve kombi kaloriferlerinin dönüş hattında bulunan filtrelerin temizliği yapılır. Elektrik hatları ve bağlantılarının kontrolü sağlanır. Baca fanlarının, ateşleme iyonizasyon elektro durumuna bakılır temizleme işlemi buralara da uygulanır. Bar basıncı ayarlanır ve genişleme tankı kontrol edilir. Uzmanlar tarafından kullanıcının onay ve isteği doğrultusunda arızalı parçaları ek ücrete karşılığı değiştirilir veya onarılır.

Kombi Bakımı Yapılmaması Durumunda Oluşacak Sorunlar

Evde veya iş yerlerinde kullanılan kombilerin periyodik bakımı yapılmazsa oluşacak kazaların önüne geçilemeyebilir. Kombinin markası fark etmeksizin ömründe kısalma oluşur, yüksek verimle çalışmaz ve cihaz sahiplerinin  ihtiyaçlarını karşılanamaz.  Ani ve sık arızalar meydana gelir, bu arızalar hem büyük ve geri dönüşsüz olabilir hem de ekonomik açıdan büyük nakit kayıplara yol açar. Doğal gaz normal de olması gerekenden daha çok kullanılır bu durumda da enerji tasarruf sağlanamaz. Bazen kombi derecesi ne kadar çok açılsa da ısınma sağlanamaz bu durumda da soğuk kış gecelerinde ısıtma gerçekleştirilemediğinden sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

yine rutin bakımları yapılmayan kombilerde doğal gaz kaçağı meydana gelebilir bu durumda da can güvenliği tehdit altına girer. Böyle problem karşısında  gaz kaçağı olma ihtimaline karşı  alanda ki tüm kapı ve pencereler açılmalıdır.  hemen akabinde  ana vana kapatılmalıdır.  kombi arızası olan  alanda kesinlikle kibrit, çakmak gibi yanıcı aletler kullanılmamalıdır.

Kombi Çeşitlerine Göre Kombi Arızaları

Çok çeşitli kombi marka ve modeli mevcuttur, bu durumda da cihazlarda yaşanan arızalar da cihazın modeline göre değişebilir. Fakat kombilerde yaşanabilecek genel sorunlar hemen hemen aynıdır.  Baca tiplerine göre ayrım yapılırken iki farklı kombi çeşidi karşımıza çıkar.

Bacalı kombi ilehermetik kombi; Bacalı kombi, adı üzerine kullanılan atık gazın baca yolu ile atımının sağlandığı kombi çeşididir. Bacalı kombiler gerek duyulan havayı yer aldıkları odadan çekerler,  işte bu sebeple kullanılan odalar da sürekli havalandırma yapılması şarttır. Havalandırma yapılmazsa atılması gereken atık gaz rüzgarlı veya fırtınalı günlerde baca yolu ile geri dönüş yapar. Günümüzde çok tercih edilmeyen kombi türündendir. Bu tür kombilerin bakımları yılda en az iki kez yapılmalıdır.

Hermetik kombiler;  bina bacasına bağlanmazlar, tesisatlarında yeralan fanlar atık gazı dışarı atarlar. İçerideki havayı kullanmayagereksinimleri olmadığı içinde kullanıldığı odanın havalandırılması şartdeğildir.



Anasayfa

Sosyal Medya



Önceki Yazı
Sonraki Yazı
12 Aralık 2018 Kombi Servis , ,

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir